ՀԵՏԱՔՐՔԻՐ Է



ԹՈՓ ՏԱՍՆՅԱԿ
Շնորհավոր Մարտի 8
Էկրանի գեղեցիկ նկարներ (Մաս 2)
Սիրային նկարներ էկրանի համար
Էկրանի գեղեցիկ նկարներ (Մաս 1)
Էկրանի նկարների հավաքածու՝ ամառ
Լազարյան Ճեմարան
Հայկական ծիրան
Նկարներ, որոնց անհնար է անտարբերությամբ դիտել (34 նկար)
Արարատյան դաշտը իր հրաշքներով
Մարտի ության ծաղիկներ Ձեր էկրանի համար



Հայաստանի բուսաշխարհը

Հայաստանում առաջին բույսերը հայտնվել են ջրի մեջ անհիշելի ժամանակներում, միլիոնավոր տարիներ առաջ, երբ մեր երկիրը ծածկված էր համատարած ջրով: Հետագայում, երբ ջրերն սկսել են քաշվել, բույսերը ցամաք են դուրս եկել և տարածվել ամենուրեք: Հայկական լեռնաշխարհում հարյուր հազարավոր անուն բույսեր են աճել, հազարամյակների ընթացքում դրանց մի զգալի մասը ոչնչացել է:

Ծառերը լինում են փշատերև ու սաղարթավոր: Հայաստանում հիմնականում աճում են սաղարթավորները, որոնք աշնանը տերևաթափ են լինում և նորից տերևակալում գարնանը:

Ամեն ժողովուրդ իր սիրած, իր պաշտելի ծառն ունի: Հնագույն ժամանակներից հայոց ամենասիրած ծառը եղել է սոսին, որի տերևների սոսափյունով հայոց հեթանոս քրմերը գուշակություններ էին կատարում: Բացի այդ, հայոց հին մայրաքաղաք Արմավիրի կողքին եղել է մի արհեստական պուրակ, որը կոչվել է Սոսյաց անտառ և որը գոյատևել է 2300 տարի: Հիմա հայկական այդ հին սոսիներից հատուկենտ ծառեր են մնացել, դրանցից մեկը Գողթն գավառում է, մյուսը՝ Արցախի Սխտորաշեն գյուղում:

Հայկական լեռնաշխարհում տարածված մյուս ծառերից են կենին, կաղնին, բարդին, փռշնին, ծիրանենին, դեղձենին, փշատենին, տանձենին, բալենին, կեռասենին, սալորենին, արոսենին, զկեռենին, ընկուզենին, թեղին, թխկին, լորենին, խնձորենին, կեչին, հաճարենին, հոնին, նռնենին, սերկևիլենին և այլն:

Ծառը շատ օգուտներ է տալիս մարդուն: Նրա փայտից պատրաստում են շինանյութ, կահույք, նավեր, թուղթ: Պիտի իմանալ, որ մեր բոլոր լրագրերն ու գրքերը պատրաստում են փայտից:

Ծառերը բնության շնչառության կարգավորիչներն են: Հայկական ծառաշխարհը  շատ է տուժել դարերի ընթացքում: Անխնա կտրտել, ոչնչացրել են հայկական շատ ընտիր ծառեր, նախկին վիթխարի չափերի հասնող անտառներից նոսրուտներ են մնացել: Պետք է հոգատար լինել ծառի հանդեպ: Ծառը հայոց բնության անփոխարինելի զարդն է:

Հայաստանը ցորենի հնագույն հայրենիքներից մեկն է: Վաղնջագույն  ժամանակներից Հայաստանը համարել են ընտիր ցորենի շտեմարան: Հիմա չկա, բայց ժամանակին, նույնիսկ 1940-ական թվականներին, Հայաստանում աճում էր քռիկ (գալգալոս) ցորենը, որից պատրաստում էին փրփուր-փրփուր լավաշ:

Հայկական լեռնաշխարհը հարուստ է նաև բուրումնավետ ծաղիկներով  և մարսողության այնպիսի խթանիչ համեմունքներով, ինչպիսիք են՝ սխտորը, թարխունը, ռեհանը, անանուխը, սոխը, ուրցը, մաղադանոսը և այլն: Հայաստանում գրեթե ամենուրեք կարելի է հանդիպել սնկերի, ջրիմուռների, մամուռների ու քարաքոսերի:

Հայկական լավաշը սննդարար և ամենադիմացկուն հացն է աշխարհում: Այն  կարող են պահել մի քանի ամիս և օգտագործել ու համոզվել, որ չեն փոխվել նրա համն ու սննդառությունը:

* * *

Հայաստանում աճում էաշխարհի ամենաքաղցր խաղողը:

* * *

Աշխարհի ամենաընտիր դեղձը հայկական նարնջենին է:

- - -

Աղբյուր՝ TS-Blog.do.am


Vk ok
ԱՎԵԼԱՑՄԱՆ ԱՄՍԱԹԻՎ: 02.06.2012  
  ԴԻՏՈՒՄՆԵՐԻ ՔԱՆԱԿԸ: 6388